keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Pestiesittelyt - osa 2

POKKA-edustajan pesti

Mun nimi on Vilma ja toimin tosiaan vuonna 2019 Oidipuksen POKKA eli Pohjois-Karjalan Psykologiyhdistyksen edustajana.

En enää oikeastaan edes muista mistä kiinnostus hallitustoimintaa kohtaan alunperin lähti, mutta sen muistan, että taisin jo ensimmäisten bileiden etkoilla kysellä silloiselta tuutoriltamme Laura-Kaisalta, että millaista se hallitustouhu oikeastaan on. Kai mulla oli jo ensimmäisestä päivästä lähtien sellainen asenne, että haluan nähdä, tehdä ja kokea opiskeluvuosinani mahdollisimman paljon. Lopulta koko asia kuitenkin unohtui, kunnes pääsin meille fukseille järjestetyssä vuoden 2018 fuksi-infossa juttelemaan muutaman vanhan POKKA-edustajan kanssa. POKKA- edustajan pestihän on oikeastaan lähinnä kahdessa kokouksessa käymistä kuukausittain ja viestin välittämistä Pohjois-Karjalan Psykologiyhdistyksen ja Oidipuksen välillä. Molemmissa kokouksissa on aina takuunvarmasti hauskaa ja sanotaanko vaikka näin, että POKAN kokouksissa pääsee tutustumaan Kerubin ruokalistaan yhdistyksen kustantamana.

Mutta tosiaan, vuoden lopussa koittivat hallituslaisen vaalit ja minut valittiin vuoden 2019 POKKA-edustajaksi. Vuoden vaihduttua olin hirvittävän innoissani uudesta pestistäni ja valmiina aktiiviseen hallituslaisuuteen. Valitettavasti samalle keväälle sattunut speksiharrastuksessa mukanaolo verotti toisinaan mahdollisuuksia osallistua kokouksiin ja etenkin POKAN toimintaan, mikä sai minut hetkittäin tuntemaan itseni huonoksi tehtävässäni. 

Oikeastaan vasta näin kauden loppupuolella mahtavien hallituskavereiden kanssa juteltuani olen oivaltanut, että loppujen lopuksi hallitustoimintaakin harjoitetaan omien sen hetkisten voimavarojen ja elämäntilanteen asettamissa rajoissa sekä toki hieman pestistä riippuen. Näin ollen uskaltaisin kuitenkin suositella hallitustoimintaa kaikille, jotka siitä vähääkään haaveilevat! Oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen kannatti tässäkin tilanteessa ja toi paljon uusia oppeja sekä ikimuistoisia kokemuksia.

Vilma Koistinen 


Yritysyhteistyövastaavan pesti

Hei olen Henna ja olen yritysyhteistyövastaava!
Pestiini sisältyy sponsoreiden hakemista, vaihtareiden kanssa työskentelyä ja tarvittaessa POKKAn kokouksissa tuuraamista.

Päätin hakea hallitukseen, sillä tahdoin kokeilla uutta ja toteuttaa taitojani uudessa kontekstissa!

Yhteydenotto yrityksiin jännitti aluksi, mutta siihen muodostui nopeasti rutiini. Pestin aloittaminen tuntui yhtäkkiseltä vuoden alussa, mutta kun tehtävät ja ideat jäsentyivät, mahtavinta oli huomata oman työnsä tulos.

Vaihtareiden kanssa työskenteleminen toi taas kokemusta ryhmätilanteista ja eri kulttuurien huomioon ottamisesta. Sain ympäri maailmaa asuvia ystäviä, joidenka luokse aion ensi keväänä matkustaa! Haastavinta oli saada suomalaiset ja vaihtarit kontaktiin toistensa kanssa, mutta se toi mahdollisuuden ideoida tilanteita, jossa kynnys madaltuisi.
POKKAssa sijaistaminen on tuonut mahtavan tilaisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja tutustua paikallisen yhdistyksen toimintaan.

Pestissä on siis vain mielikuvitus rajana. On paljon itsestä ja omista voimavaroista kiinni, miten paljon haluaa tehdä ja ideoida. Oman jaksamisen kannalta on siis viisasta rajata ja suunnitella vähän mitä aikoo ja mitä voi tehdä. 

Henna Urhonen

Tapahtumavastaavan pesti 

Heipparallaa! Olemme Säde ja Irene, Oidipuksen tapahtumavastaavat ja tässä on meidän hallitustarinamme. Olemme tehneet tapishommia yhdessä aina alkukeväästä syksyyn, mutta tässä on kurkistus meidän kummankin näkökulmaan hallitusmatkastamme.

Heippa! Olen Säde, toinen tapahtumavastaava ja tässä on tarina mun hallitusmatkasta :)
Olin jo ennen psykalle pääsemistä miettinyt, että hallitustoimintaan voisi olla kiva osallistua. Kun sitten ovet psykalle aukenivat ja Oidipus ry alkoi esitellä yhä enemmän toimintaansa, aloin taas ajattelemaan enemmän hallitusasiaa. Tapahtumavastaavan pesti vaikutti mielenkiintoiselta; erilaisten tapahtumien suunnittelu ja toteutus yhdessä hyvän porukan kanssa kiinnosti. Parhaita puolia illanistujaisissa on, kun voi nähdä koko porukan viihtyvän ja nauttivan tunnelmasta.

Innostuksen jälkeen seurasi kuitenkin pieni epävarmuus; ajankäyttö ja pestiin sopivuus askarruttivat mielessä. Juttelin aiheesta muiden kanssa ja sitten eräänä iltana, kun jutustelimme Irenen kanssa, innostus voitti ja olimme, että hitsi, eiköhän lähdetä kokeilemaan!

Uusi hallitus valittiin ja pääsimme tapahtumavastaaviksi Irenen kanssa. Olin innostunut, mutta myös jännittynyt siitä, mitä tuleva toisi. Hallitukseen valittiin mitä ihanimpia tyyppejä ja pian hallituskokoukset ja yhteissuunnittelut pärähtivät käyntiin. Istuimme kokouksissa ja toistemme luona pohtien kaikenlaista kiinnostavaa, samalla tutustuen toisiimme. Suunnittelimme sitsejä, lähdimme yhdessä Superparkkiin, teimme yhteistyötä muiden ainejärjestöjen kanssa ja paljon muuta! Puoli vuotta hujahti hetkessä ja pian koittikin jo hallituskauden puoliväli. Niin paljon hyviä muistoja! Yksiä parhaimpia hetkiä on ollut, kun on saanut istahtaa alas yhdessä pöydän ääreen suunnittelemaan ja hakemaan kenties jotain hyvää kahvilasta kylkeen.

Jos jotain olen oppinut, niin sen, ettei esimerkiksi tapahtumavastaavan pesti vaadi tietynlaista persoonaa, vaan voit tehdä sitä omalla tatsillasi. Ei haittaa, vaikket aina jaksaisi juhlia aamuun asti tai yleisölle puhuminen välillä jännittäisi, -eikä sekään haittaa, vaikka toimisit juuri päinvastoin! Kaikilla on oma tapansa tehdä juttuja ja tärkeintä on kiinnostus yhdessä tekemiseen. Me hallituksessa tehdään yhdessä juttuja ja toimitaan just sun ja meidän kaikkien hyvän vuoksi. En vois olla onnellisempi, että päätin tarttua tilaisuuteen ja kokea tätä matkaa yhdessä (eikä se onneksi ole vielä päättynyt!). Kiitos, on ollut kivaa!

Moikka! Oon Irene ja toimin toisena tapahtumavastaavana.
Mun hallitusmatka lähti liikkeelle kiinnostuksesta hallitustoimintaa kohtaan, joka oli ollut mielessä jo ennen psykalle pääsyä. Fuksisyksyn koittaessa tuntui kuitenkin siltä, että kaikki tuli hyvin nopeasti eteen ja kaipasin aikaa infon ja uuden elämänvaiheen sulatteluun. Epäröintini koski siis lähinnä ajankäyttöä, sillä halusin kyetä tekemään hommani kunnolla, mikäli siihen ryhdyn. Olen lisäksi kova jännittäjä ja kysyinkin paljon itseltäni: uskallanko? Syksyn ajan pohdin asiaa, kunnes lopulta kävimme Säteen kanssa ratkaisevan keskustelun, jolloin päätimme uskaltaa yhdessä. Pian koittikin hetki jolloin uusi hallitus rakennettiin ja siellä me sitten oltiin, uusina tapahtumavastaavina.

Alussa kaikki jännitti paljon ja muistan pelänneeni ensimmäisessä kokouksessa omia puheenvuoroja niin että sydän tykytti ja ääni värisi. Tämä tuntuu nyt varsin huvittavalta, sillä kokouksissa tunnelma on kaikkea muuta kuin jännittynyt. Ylipäätään koko hallitusporukasta on tullut läheinen ja olemmekin kokousten lisäksi saaneet viettää mukavia ryhmäytymisiä erilaisten aktiviteettien ja illanistujaisten merkeissä.

Tapahtumavastaavan pesti sisältää siis vuosittaisten perinnetapahtumien (esim. vappuaatto!) toteutusta sekä lisäksi uusien ideoiden ja jäsenistön toiveiden perusteella esiin nousseita tapahtumia ja toteutuksia, joille ei ole olemassa tiettyä kaavaa tai tyyliä. Onkin ollut hauska tuoda tapahtumatarjontaan ripaus meidän omaa
näkemystämme ja luovuutta. Oidipuksen omien tapahtumien lisäksi teemme paljon yhteistyötä muiden alojen ainejärjestöjen sekä vuosittain myös toisen psykologian ainejärjestön kanssa.

Tapahtumavastaavan homma on ollut kaikessa monipuolisuudessaan todella antoisaa. Olen tutustunut joukkoon uusia ihmisiä ja samalla saanut ympärilleni ihanan hallitustiimin, joka tekee työtään suurella sydämellä. Vaikka Säteen ja minun homma on vaatinut paljon myös vapaa-ajalla, on muu hallitus ollut tukenamme kaikessa. Emme siis suinkaan jää pulaan, vaikka työmäärä olisi suuri. Mukana on ollut arvokkaita apukäsiä lähtien aina alkusuunnitteluista ja päättyen toteutukseen. Tähän matkaan on mahtunut tunteita laidasta laitaan. Paljon onnistumisia, haasteita sekä yllätyksiä; näin sen kuuluu mennäkin. Olen kiitollinen että uskalsin lähteä mukaan, vuosi on ollut huikea!

Säde Korvenaho & Irene Toivola

Kulttuuri- ja liikuntavastaavan pesti

Mun pesti tänä vuonna hallituksessa on kulttuuri- ja liikuntavastaava. Tässä pestissä saa toteuttaa itseään ja omia mielenkiinnonkohteitaan todella vapaasti, sillä pestin ollessa uusi mitään vakiintuneita tapahtumaperinteitä ei ole. Kauden aikana olen mm. järjestänyt avantouintia, Rajaspeksi-vierailun, excursion Niuvanniemen oikeuspsykiatriseen sairaalaan, lautapeli-illan, sekä verenluovutustapahtumia ja luontoretkiä. Tässä hommassa vaan taivas on rajana! :D

Idea hallitukseen lähtemisestä syntyi siten, että halusin ottaa kaiken irti fuksivuodesta, ja sille tielle jäin… Tiesin haluavani tapahtumavastaavaksi, ja jännitys oli ihan älyttömän suuri kun nousin syyskokouksessa penkistä tapahtumavastaavan kohdalla. Ja kertaakaan en ole katunut! Hallituksessa oloaikana erilaiset pestini (tapahtumavastaava, Pokka-varaedustaja ja kulttuuri- ja liikuntavastaava) ovat luoneet tärkeitä kontakteja niin omalle alalle kuin sen ulkopuolelle, ja olen saanut oppia ihan älyttömästi tapahtumien järjestämisestä, asioiden koordinoinnista ja erilaisten ihmisten kanssa toimimisesta. Ja mikä tärkeintä, oon saanut tavata ihan hurjasti ihania oidipuslaisia, ja saanut jopa uusia ystäviä.

Hallitukseen lähteminen kannattaa, olit sitten fuksi tai ihan missä vaiheessa vain opintoja! Tämä on monipuolinen harrastus, jossa pääsee haastamaan itseään, mutta joka myös todella palkitsee. Hallituksessa myös pysyy perillä kaikesta yliopistossa ja ainejärjestössä tapahtuvasta, ja pääsee vaikuttamaan toiminnan muodostumiseen. Tuu mukaan!

Jenni Vähäsarja

SPOL-edustajan pesti

Mä oon toiminu Oidipuksen hallituksessa kaksi edellistä kautta samassa pestissä, eli SPOL-edustajana. Kaksi vuotta sitten fuksisyksynäni mietin, että ainejärjestöhommat kiinnostaa ja varsinkin SPOL vaikutti mielenkiintoiselta, mutta toisaalta kaukaiselta ja pelottavan isolta järjestöltä. Mietin pitkään, uskallanko hakea SPOL-edustajan pestiin fuksina, mutta päätin yrittää ja pääsin, enkä ole sitä päätöstä katunut. Päinvastoin, eka vuosi SPOL:ssa oli niin kiva, että toiseksi kaudeksi jatkamista ei tarvinnut paljon miettiä. SPOL-edustajan pesti on ns. kaksi yhden hinnalla -tarjous, koska Oidipuksen hallituksen lisäksi kuuluu myös SPOL:n hallitukseen, jossa jokaisella on oma vastuualue (mä olin 2018 taloudenhoitaja ja nyt 2019 puheenjohtaja).

SPOL-edustajan pestissä (ja SPOL:ssa yleensä) parasta on, että pääsee tutustumaan myös muiden kaupunkien psykalaisiin niin SPOL:n hallituksessa kuin SPOL:n tapahtumissakin. Välillä raskasta on, että kahdessa hallituksessa toimimiseen kuluu luonnollisesti enemmän aikaa ja energiaa kuin yhdessä, mutta SPOL-edustajan pesti on Oidipuksen hallituksessa onneksi kevyt pesti ja työmäärä vaihtelee myös SPOL:n hallituksessa pestistä riippuen. Itselläni puheenjohtajakaudella aikaa on kulunut luonnollisesti enemmän SPOL:n juttuihin kuin ollessani taloudenhoitajana. Hallitustoiminta on yleensä kivaa (ei toki aina sitäkään, mutta harva asia onkaan aina kivaa), opettavaista ja ainakin itse olen kokenut sen antavan enemmän kuin ottavan. Suosittelen testaamaan jos se vähänkään kiinnostaa!

Laura-Kaisa Karjalainen

SPOL-edustaja on Oidipuksen hallituksen linkki SPOLiin eli muiden yliopistojen psykalaisiin, ja heidän edustajiinsa. SPOLin hallituksen sisällä mun pesti on tapahtumavastaava, eli järkkäilen vuoden ympäri meidän perinteikkäät tapahtumat ja niihin mielekästä sisältöä.

Oidipuksen SPOL-edustajaksi haetaan samaan aikaan ja samassa kokouksessa kuin muihinkin pesteihin, mutta myöhemmin, kun SPOLin uusi hallitus kokoontuu ensimmäistä kertaa, haetaan ja äänestetään kullekin sit SPOLin sisäiset hommat. Käytännössä kuulun siis kahteen hallitukseen. Huh.

Kun mut valittiin hallitukseen ei mulla ollu mitään hajua mistään hallitustoiminnasta tms. enkä ollut koskaan ollut missään yhdistystoiminnassa mukana. Pikkuhiljaa kuitenkin hallitusjutut kävi selkeimmiksi ja hommista sai tällanenki untuvikko kiinni. SPOLin jutut, ja etenkin siis tapsan pestissä hommailu on ollut musta miellyttävää puuhaa. Sen lisäksi että pääsee vaikuttamaan ja antamaan äänensä koko tasavallan psykan opiskelijoiden asioihin, parasta on kun sun suunnittelemassa tapahtumassa näet, että porukalla on hauskaa ja ne pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin eri kaupungeista. Samalla itsekin luo paljon uusia kontakteja (ja kavereita) ympäri Suomen.

Toisaalta toisinaan, kun omiakin kursseja on paljon suoritettavana, tapsan hommat voi tuntua raskailtakin. Päällepäin ei näe miten paljon tapahtumissa onkaan mietittävää, järkättävää, hoidettavaa ja ostettavaa, mut kun asiat sujuu miten pitää, ei siihen kukaan osaakaan keskittyä. Tässä pitää toki muistaa se, että SPOLilla on toinenkin tapsa jonka kanssa työmäärää voi jakaa tilanteen vaatimalla tavalla. Sekä myös se, että koko hallitus osallistuu tapahtumien järjestämiseen, eli yksin ei missään tilanteessa tarvi olla. Se on mahtavaa.

Vois todeta, että vaikka nää jutut vie vapaa-aikaa (duh) on nämä hommat sen arvoisia. Koko ajan ei voi olla hauskaa ja hyvä mieli ja luulen et se koskee kaikkia hankkeita elämässä, mut siitä tulee mulle ihan hyvä mieli että voin tehdä jotain muiden eduksi. Että niillä ois asiat paremmin ja yhteisöllisempi fiilis. En tiedä. Tuleeks sulle?

SPOLin edustajaksi kannattaa mun mielestä hakea, jos haluaa päästä kurkistamaan oman yliopiston kuplan ulkopuolelle. Monet hyvät psykatyypit ja kokemukset (bileet) ois jääny tutustumatta ja kokematta jos en ois lähteny tähän hommaan. SPOLin kautta ja avulla löytyy paljon uusia kavereita ja tapoja toteuttaa itseään oli se sit tapahtuman tai kannanoton muodossa. Samalla mukaan tarttuu myös paljon tietoa muiden yliopistojen käytänteistä ja kulttuureista. Se fiilis, että muut pääsee nauttimaan sun luomasta tapahtumasta on huippua.

En sano että tää pesti vaatii mitään altruismin perikuvaa tai että kannattaa lähteä hallitushommiin pelkästään itsekkäiden tarkotusten vuoksi. Veikkaan että kukaan hallitushommissa ei edusta ainoastaan toista näistä ääripäistä. Mun mielestä kaikenlaiset motiivit voi vaikuttaa vaihdellen eri aikoina ja eri määrin, ja se on okei. Pääasia varmaan on et haluaa sitoutua toimimaan tässä hommassa sen kaikkine sisältöineen (mitä ne sisällöt ikinä ovatkaan), oli syyt siihen mitä vaan. Tässä vuoden aikana kyllä mun motiivit on ainakin muuttuneet. Mut kyllä se on niin, että kaiken kaikkiaan suosittelen SPOLin hommia. Hyviä hommia.

Tommi Pääkkönen

Viestintävastaavan pesti

Hellouuu! 
Oon Liia ja toimin tänä vuonna Oidipuksen viestintävastaavana. Tehtäviini kuuluu pääasiallisesti sähköpostiliikenteen hoitaminen, mutta myös lisäksi Oidipuksen sosiaalisen median kanavat ja nettisivut. Tänne blogin puolella kirjottelen myös välillä postauksia. Näiden lisäksi itse olen ollut mukana ainejärjestöpäivillä edustamassa Oidipusta, järkkäämässä sitsejä sekä ollut rastinpitäjänä erilaisissa tapahtumissa (mikä on superkivaa!). 

Olin hieman kahden vailla päätöksestä lähteä mukaan hallitustoimintaan. Halusin kuitenkin mennä omalle epämukavuusalueelle ja kokeilla jotain uutta. Onneksi uskalsin lähteä, sillä hallitusvuosi on antanut minulle paljon. Olen tutustunut mahtaviin ihmisiin, harjoittanut esiintymis- ja vuorovaikutustaitojani, ollut mukana tapahtumissa mitä pestini on tarjonnut sekä ennen kaikkea perillä siitä mitä ainejärjestössä ja oppiaineessa tapahtuu.  Vaikka olenkin itse erittäin järjestelmällinen, on hallitusvuosi opettanut minulle silti ajankäytöstä ja varsinkin laadukkaasta sellaisesta.

Jos yhtään mietityttää hallitukseen lähteminen niin suosittelen kokeilemaan! Hallitustehtävät vaativat tietysti oman aikansa, mutta esimerkiksi viestintävastaavan pestin voi itse suunnitella haluamakseen ja siten minimoida ylimääräiset tehtävät. Pestiin kuuluvat tehtävät ja hallituksen kokoukset muiden kanssa voivat tuoda vastapainoa lukemiselle.

Liia Silvennoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti