keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Yritysyhteistyövastaava voi tehdä ihan mitä tahansa

Hei,

Olen Aleksis ja olen toiminut Oidipuksen yritysyhteistyövastaavana kaksi kautta. Minua pyydettiin kertomaan yritysyhteistyövastaavan pestistä ja siitä mitä olen kahden vuoden aikana saanut aikaiseksi.

Aloitin fuksivuoteni 2014 toimien haalaritiimissä reippaana myyjänä etsien Oidipukselle yritysyhteistyösuhteita.  Huomasin heti alussa kuinka hedelmällinen alusta ainejärjestö on yhteistyön kehittämiseen. Paikalliset yrittäjät tekevät mielellään yhteistyötä ainejärjestön kanssa, täytyy vain keksiä yhteistyölle sopiva muoto, eli millä ehdoilla molemmat osapuolet hyötyvät.

Halusin kehittyä paitsi myyjänä, myös luoda käsitystä paikallisesta yrityskentästä ja kartoittaa mitä kaikkea siellä on tarjolla. Huomasin, että Joensuun paikallinen yrityskenttä on täynnä mahdollisuuksia ja potentiaalia toteuttaa mitä mielettömimpiä juttuja kunhan vain ensin keksii mitä ne jutut voisivat olla. Paikallisella yrityskentällä pyöriminen on ollut  antoisaa ja kentällä kuulee jos jonkinlaista.

Toisena vuonna halusin lähteä kehittämään ainejärjestön suhteita psykologian toimijoihin, sillä huomasin, että ainejärjestön lonkerot ulottuivat vain heikosti työelämässä toimiviin psykologeihin. Pitkien pohdintojen, keskustelujen ja ideoinnin pohjalta syntyi projekti nimeltään Joensuu psykologifoorumi, jonka hedelmät poimittiin syyskuun lopulla. Kuulemieni juttujen perusteella psykologifoorumi vastasi erinomaisesti sille asetettuihin tavoitteisiin. Olen ollut onnesta soikeana, kun olen kuullut, että opiskelijat ovat rohkaistuneet ottamaan yhteyttä psykologeja rekrytoiviin työnantajiin tapahtuman jälkeen. Aivan loistavaa!

Minun on aika hyvästellä Oidipuksen yritysyhteistyövastaavan tehtävät. Vaikka lopetan Oidipuksen hallituksessa, jatkan psykologian opintoja ja pohdin edelleen työelämään liittyviä kysymyksiä. Parhaillaan pohdin miten erilaisista projekteista voisi saada palkkaa ja mitä muita mahdollisuuksia työelämä tarjoaa psykologian opiskelijoille. Jatkan myös järjestötoiminnassa mukana, sillä hyppään ensi kaudeksi Pohjois-Karjalan psykologiyhdistyksen puheenjohtajan saappaisiin.

Miten pääsen yritysyhteistyövastaavaksi? 

Tämä yhdyssanahirviötitteli kätkee allensa rajattoman määrän mahdollisuuksia harjoitella työelämän taitoja vapaasti ja vailla pelkoa, että epäonnistumisista tulisi (ainakaan vakavia) seurauksia, kuten potkut, konkurssi tai maailmansota. Titteli on vain titteli, kuka tahansa voi toteuttaa vastaavaa tehtävää, tarvitaan vain idea ja periksiantamatonta sinnikkyyttä kokeilla onko se toimiva. 

Parasta on se, että ei tarvitse osata ennalta mitään. Riittää, kun pitää silmät ja korvat auki: kyselee, keskustelee ja kuuntelee, sillä parhaimmat jutut syntyvät (lounas) keskustelujen kautta. Kuten sanottua,  vaatii vain roppakaupalla rohkeutta ottaa sopivan idean sattuessa yhteyttä vaikkapa suuren osakeyhtiön tunnettuun toimitusjohtajaan ja tiedustella mitä kyseinen herra tai rouva sattuu olemaan mieltä opiskelijan ehdottamasta loistavasta ideasta.

Vaikka olen aiemmin tehnyt työkseni myyntityötä,  niin olen kärsinyt häiritsevästi luurikammosta. Puhelun soittaminen on ollut minulle iso juttu ja olen pelännyt soittamista.  Olen tämän kahden vuoden aikana selättänyt luurikammon.  En jaksa enää kerätä rohkeutta juttelemalla säästä vaihteenhoitajien kanssa, vaan soitan ihan mielelläni suoraan yrityksen asioista päättävälle henkilölle. Eli ei todellakaan haittaa vaikka pelkäisit mörköjä, riittää että haluat taistella mörköjä vastaan.


Yritysyhteistyövastaavan pestissä voi päätyä ihan minne vaan, vaikkapa televisioon 
Yritysyhteistyövastaavana sinun ei tarvitse:

  • Osata myyntityötä
  • Tietää etukäteen mistään asioista yhtään mitään
  • Olla valmista verkostoa
  • Olla itsevarma

Pesti sopii täydellisesti sinulle jos,

  • Haluat kehittää ainejärjestön yhteistyökuvioita
  • Sinusta on kiva ideoida ja toteuttaa ideoita, hullujakin sellaisia
  • Kykenet selättämään pahimmat pelkosi ja rohkaistut ottamaan yhteyttä organisaatioihin
  • Uskallat sekä onnistua että epäonnistua
  • Pidät mielen avoimena uusille asioille
  • Haluat kokeilla ideoiden kantavuutta turvallisesssa ympäristössä 

Ainoastaan tekemällä voi oppia ja tarjolla on yksi parhaista tilaisuuksista harjoitella käytännön työelämäntaitoja.

Lämpimät pikkujouluiset terveiset kaikille Oidipuslaisille, sekä halaus mahtavalle Oidipuksen hallitustiimille, 

Aleksis Aronen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti