torstai 24. marraskuuta 2016

Hallituksen puheenvuoro

Tämä vuosi on hurahtanut ohi hetkessä. Hallituksen kanssa on koettu vaikka mitä jännää, jopa historiallisia, aivan uusia juttuja. Varmasti jokainen hallituslainen voi allekirjoittaa sen, että hallitustyö on ollut todella antoisaa ja kehittävää puuhaa. Siksipä me halutaankin kertoa meidän kokemuksia hallitustoiminnasta ja samalla esitellä ensi vuonna jatkuvat hallituspestit. 

Jos joku tehtävä alkaa kiinnostaa, niin tule ihmeessä hallituksen etkoille Piimälinnaan keskiviikkona 30.11 klo 18. Hallitukseen tarvitaan ensi kaudellekin huipputyyppejä mahtavine ideoineen! 

Lokakuun kokous. (Kuvan laatu on sanoinkuvaamaton)


Seuraaviin kysymyksiin hallitus vastaa: 
1. Miksi ja milloin lähdit hallitukseen?
2. Mielestäsi tärkeimmät asiat, joita olet tehnyt hallituksessa? 
3. Mitä olet oppinut? 
4. Mikä on hallitushommissa parasta?
5. Kenelle suosittelisit omaa tehtävääsi? 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PUHEENJOHTAJA:

Suvi Iinatti, 4. vuoden opiskelija

1. Lähdin kokeilunhalusta hallituksen toimintaan mukaan fuksivuotenani. Ainejärjestötoiminta vei kerralla mennessään. Nyt olen toiminut vuodet 2014 ja 2015 Oidipuksen tapahtumavastaavana ja tämän vuoden 2016 puheenjohtajana.

2. Olen pyrkinyt pysymään aina ajan tasalla siitä, mitä ainejärjestössä tapahtuu. Puheenjohtajan tärkeimpiä tehtäviä ovat toiminnan organisointi ja kokousten suunnittelu ja johtaminen. Puheenjohtajan pestiin kuuluu erilaisia edustustehtäviä esimerkiksi ISYY:n järjestöjaostossa ja SPOLin ainejärjestökokoontumisissa. Tänä vuonna myös vuosijuhlien valmistelu vuosijuhlavastaavan Anni Pohjolan apuna haukkasi paljon aikaa.

3. Puheenjohtajan pestissä oppii ainejärjestöbyrokratian lisäksi paljon vuorovaikutuksesta ja omista rajoistaan. Tärkeää oli huomata, ettei puheenjohtajankaan tarvitse olla yli-ihminen ja että täytyy osata kieltäytyä tarvittaessa. Yritän yhä opetella sitä, ettei minun tarvitse nakittaa itseäni joka hommaan.

4. Yhteiset hetket oidipuslaisten kanssa sekä se, että pääsee toteuttamaan itseään. Pidän asioiden ja tapahtumien järjestelystä sekä (salaa ja ajoittain) pienimuotoisesta esiintymisestä.

5. Suosittelen puheenjohtajuutta henkilölle, jolle ainejärjestötoiminta on sydämen asia, jolla on paljon aikaa käytettäväksi ainejärjestötoimintaan ja joka pyrkii olemaan aidosti oikeudenmukainen. Vahva luonne, organisointitaidot, yleinen asiallisuus ja hyvä paineen- ja arvostelunsietokyky ovat tarpeellisia ominaisuuksia. Kannattaa myös varautua olemaan mahdollisimman paljon tavoitettavissa. Pitäisin tärkeänä myös aiempaa kokemusta ainejärjestötoiminnasta ja tietoa järjestölakien sisällöistä.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VARAPUHEENJOHTAJA:

Roosa Hämäläinen, 5. vuoden opiskelija

1. Viime vuonna päätin, etten pyri enää jatkamaan puheenjohtajana, vaan haen varapuheenjohtajaksi. Tavoitteenani oli pysyä mukana hallituksen toiminnassa, mutta enemmän sivuroolissa, koska minulla ei ollut enää aikaa panostaa ihan samalla intensiteetillä.


2. Tänä vuonna olen pyrkinyt olemaan aktiivisesti mukana kokousten päätöksenteossa ja tukea puheenjohtajan jaksamista jakamalla neuvoja ja kokemuksia.

3. Olen oppinut, että hallitukseen tarvitaan kokoelma hyvin erilaisia ihmisiä ja jokaiselle löytyy paikkansa, kunhan jaksaa olla aktiivinen.

4. Yhdessä tekeminen, yhteisen porukan muodostuminen ja mahdollisuus ottaa kantaa ja vaikuttaa.

5. Suosittelisin varapuheenjohtajan hommaa jollekin aktiiviselle, oma-aloitteiselle ja monitaitoiselle ihmiselle, joka on valmis tarttumaan kaikenlaisiin hommiin tarpeen mukaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SIHTEERI:

Laura Lintula

1. Lähdin hallitukseen fuksivuonna, koska halusin mukaan ainejärjestötoimintaan ja tutustua uusiin ihmisiin. Sihteerin pestiin lähdin siksi, koska tykkään kirjoittamisesta ja ajattelin pestin olevan minulle sopiva.

2. Sihteerin tärkeimpiä tehtäviä ovat kokouspaikan varaus, kokouskutsujen lähettäminen ja kokouspöytäkirjan kirjoittaminen. LIsäksi olen pyrkinyt olemaan aktiivinen kokouksissa tuomalla omia mielipiteitäni ja ideoitani esille. Olen myös yrittänyt osallistua tapahtumien järjestämiseen parhaani mukaan.

3. Olen oppinut paljon sihteerin hommista, ainejärjestötoiminnasta, kokouskäytännöistä ja ylipäätään toimimisesta päätöksiä tekevässä ryhmässä. Olen rohkaistunut saamaan oman ääneni kuuluviin.

4. Hallituksessa ovat parasta hallituslaiset, kokouksissa nauraminen ja yhdessä keskusteleminen. Kauden aikana meille on muodostunut huippu ryhmähenki ja siinä on ollut ilo olla mukana!

5. Sihteerin hommiin sopii hyvin vikkeläsorminen pilkunviilaaja ;) Tarkkuus ja tunnollisuus ovat hommassa valttia, mutta myös aktiivisuus osallistua keskusteluun ja muuhun toimintaan, kuten tapahtumien järjestämiseen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TALOUDENHOITAJA:

Ilja Solovjew, 3. vuoden opiskelija

1. Lähdin mukaan hallitukseen fuksivuotenani, tuolloin osin painostuksen vuoksi. Kiinnostus hallitustoimintaan kasvoi kuitenkin suuresti vuoden aikana ja päätin lähteä taloudenhoitajan pestiin toisenakin vuotenani.

2. Taloudenhoitajan tärkeimpiä tehtäviä on hallinnoida rahaliikennettä, huolehtia budjetissa pysymisestä, laskuista, kuiteista, pankkiasioista sekä vastata kirjanpidosta. Uutena vastuualueena on myös jäsenrekisterin ylläpito.

3. Taloudenhoitajan pesti itsessään on opettanut paljon järjestelmällisyyttä. Kokoukset olen kokenut myös erittäin opettavaisina, koskien esimerkiksi ryhmän päätöksentekoa, ryhmähengen rakentamista, oman kantani ilmaisemista ja ylipäätään toimivia kokouskäytäntöjä.

4. Parasta hallitushommissa on ollut itse hallituslaiset sekä koko ainejärjestön aktiivisuuden huikea kasvu kahden hallitusvuoteni aikana.

5. Taloudenhoitajaksi sopii hyvin tunnollinen ja vastuullinen opiskelija. Suosittelen pestiä kelle vaan jota kiinnostaa olla aktiivisesti mukana hallitustoiminnassa.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

SOPO JA KOPO (TULEVA EDUNVALVONTAVASTAAVA): 

Anniina Simonen, KOPO-vastaava ja kouke-edustaja, 3. vuoden opiskelija 
Aino Saarelainen, SOPO-vastaava (mukana myös tapahtumajaostossa) 2. vuoden opiskelija

1. KOPO: Lähdin hallitukseen mukaan toisena vuonna, koska olin aina halunnut olla mukana hallituksen toiminnassa, mutta vihdoin minulla oli oikeasti rohkeutta lähteä mukaan.
SOPO: Itse lähdin hallituksen toimintaan mukaan fuksivuonna vanhempien opiskelijoiden houkuttelemana. Halusin myös saada kokemusta ainejärjestötoiminnasta.

2. KOPO: Aloittaessani kopo-toiminta oli aika hiljaista Oidipuksessa, joten lähdin kehittämään pestiä aktiivisesti sekä keksimään itselleni hommia ja luomaan kontakteja. Tärkein anti on ollut tuoda kopo-sektorin asioita esille meidän hallituksen omissa kokouksissa sekä tiedottaa jäseniä tärkeistä asioista. Ylipäätään pitää kopo-asioita esillä ja luoda tapaa olla aktiivinen kopo.
SOPO: Sopo-jaoston toiminta on ollut odotuksiini nähden todella vaisua. Olen lähinnä osallistunut kokouksiin ja tiedottanut jäseniämme erilaisista tapahtumista ja kampanjoista. Itse näenkin sopo- ja kopo-jaoston yhdistymisen erittäin positiivisena muutoksena ainejärjestösektorilla.

3. KOPO: Kokoustaminen on tullut todella tutuksi, sillä kopolla on kokouksia 3 kertaa kuussa. Kokouksissa rohkeus esittää mielipiteitä on kasvanut. Nykyään asioiden selvittäminen ei jännitä, koska se on ollut kopon hommissa väistämätöntä. Samalla on oppinut valtavasti yliopiston organisaatiosta ja sen päätöksenteosta. Lisäksi on tutustunut moniin uusiin ihmisiin myös oman ainejärjestön ulkopuolelta.
SOPO: Yliopiston sidosryhmien, kuten YTHS:n sekä Joensuun Ellin, toimintaan perehtyminen sopo-kokousten yhteydessä on ollut mielenkiintoista. Ylipäätään kokoustaminen ja kokouskäytännöt ovat tulleet tutuksi. Keväällä tapahtumia järjestettäessä oppi myös organisoimaan ja tiedottamaan asioista jäsenillemme. Sopo-jaoston kokouksissa on myös saanut ideoita muiden ainejärjestöjen opiskelijaedustajilta.

4. KOPO: Parasta on yhteishenki ja ihanat ihmiset sekä mahdollisuus oppia ja kehittyä.
SOPO: Ihanat hallituskaverit<3

5. Tulevana vuonna sopo- ja kopo-jaostot tulevat mitä luultavimmin yhdistymään. Oidipuksen hallituksessa sopo- ja kopo-sektorin asioita tulee siis hoitamaan edunvalvontavastaava. Edunvalvontavastaavan tulisi olla aktiivinen, sillä hänen tehtävänään on kehittää sopo- ja kopo-vastaavien pohjalta uusi yhdistelmäpesti. Rohkeus ja kärsivällisyys on edunvalvojalla valttia, koska opiskelijoiden ääni on saatava kuuluviin ja yliopisto on hidas organisaatio. Tehtävään käytetty aika ja vaiva tulee kuitenkin itselle moninkertaisena takaisin! 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

POKKA-VASTAAVA: 

Noora Mononen

1. Lähdin mukaan Oidipuksen hallitukseen Pokka-edustajaksi, sillä ainejärjestötoiminnan kautta pääsee vaikuttamaan ja osallistumaan moneen mielenkiintoiseen tapahtumaan, oppii hallitustyöskentelyä ja tutustuu ihaniin kanssaopiskelijoihin. Pokka-edustajana toimin Pohjois-Karjalan psykologiyhdistyksen johtokunnassa. Halusin tähän pestiin, sillä maisterivaiheen opiskelijana olen kiinnostunut erityisesti työelämäkysymyksistä. 

2. Olen vienyt viestiä puolin ja toisin Oidipuksen ja Pokan välillä. Olen pyrkinyt puhumaan oidipuslaisten puolesta Pokan johtokunnassa. Lisäksi olen tiedottanut oidipuslaisia Pokan tapahtumista ja yrittänyt houkutella opiskelijajäseniä mukaan niihin. 

3. Olen päässyt tutustumaan kahden eri hallituksen toimintaan niin Oidipuksessa kuin Pokassakin. Olen oppinut paljon myös ryhmien päätöksenteosta, toimivista kokouskäytännöistä ja hyvän työskentelyilmapiirin rakentamisesta. Pokan johtokunnassa toimiminen on opettanut työelämään ja ammattiliiton toimintaan liittyviä asioita. 

4. Uusiin ihmisiin tutustuminen, tapahtumien yms. ideointi ja tunne siitä, että saa äänensä kuuluviin ja pystyy vaikuttamaan yhdessä päätettäviin asioihin. 

5. Pokka-edustajan tehtävä sopii paikallisen ammattiyhdistyksen toiminnasta kiinnostuneille ja sellaisille opiskelijoille, jotka eivät pelkää tuoda mielipiteitään esille. Ideointikyky ja opiskelijoiden asianajaminen ovat keskeistä tehtävän hoitamisessa.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SPOL-VASTAAVAT:

Miranda Koskinen, 4. vuoden opiskelija & Toni Saari, 3. vuoden opiskelija1. Pääsin SPOL-edustajaksi yhdessä Toni Saaren kanssa syksyllä 2015. Lähdimme mukaan, koska pesti vaikutti mielenkiintoiselta ja sopivan haastavalta.

2. Tärkeimpänä olen kokenut SPOL-viestien ja kuulumisten tuomisen Oidipukselle ja ehkä laajemman perspektiivin esiintuomisen pienessä ja piskuisessa ainejärjestössämme.

3. Olen tänä kuluneena vuonna oppinut hallitustoiminnasta enemmän kuin koskaan, kuten muun muassa tapahtumien järjestämisestä ja organisoimisesta sekä erilaisten sähköisten asiakirjojen ja lomakkeiden tekemisestä.

4.
Parasta on ollut yhteistyöparini Toni ja hänen tuki ja apu sekä kaikki uudet ihanat ja inspiroivat ihmiset, joihin olen tutustunut. Lisäksi parasta erityisesti tässä pestissä on, että on päässyt kurkistamaan muiden kaupunkien psykologian opiskelijoiden opiskelijaelämään.

5. Suosittelen pestiä avoimille ja rohkeille tyypeille, jotka ovat valmiita matkaamaan ympäri Suomen ja paikoitellen tekemään pitkäjänteisesti töitä oman kaupungin SPOL-tapahtuman järjestämisessä.

Kuvat: http://psykologianopiskelijat.net/wordpress/edut/hallitus/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
TAPAHTUMAVASTAAVAT:

Iiris Peltola, Sanna Halinen, Sini Sinkkonen, Ellinoora Myllymäki, Ella Petäjäsuo, Laura Liinamaa, Aino Saarelainen, Inka Kurkinen, 2.-4. vuoden opiskelijoita.

Koko tapahtumaporukasta ei löytynyt yhteiskuvaa, mutta mikäs sen parempi plan b kuin kuva yhdestä tapahtumavastaavien monista aikaansaannoksista, eli sankarisitseistä! Osa saattaa löytää kuvasta itsensäkin...

1. Halusimme mukaan toimintaan ja järjestämään tapahtumia. Esimerkikiksi fuksivuodelta oli kokemuksia jo tapahtumien järjestämisestä. Lisäksi oli kiva olla ideoimassa juuri sellaisia tapahtumia, joista itsekin pitäisi.

2. Tapahtumien kautta olemme tuoneet Oidipuslaisia yhteen. Olemme konkreettisesti ja onnistuneesti järjestäneet tapahtumia, mikä on tietysti tapahtumavastaavan tärkein juttu; esimerkiksi onnistuimme kahdessa viikossa järjestämään paljon toivotut sitsit!

3. Olemme oppineet tapahtumien järjestämisen perusteet; samalla on oppinut nopeutta ja organisointitaitoja. Vanhemmat tapahtumavastaavat ovat jakaneet oppejaan myös tuoreemmille tapahtumavastaaville ja yhdessä olemme oppineet järjestämään erilaisia ja ihania tapahtumia! Samalla olemme oppineet omia rajojamme ja tunnistamaan voimavarojamme – toisinaan on pitänyt myös kieltäytyä osallistumasta kaiken suunnitteluun.

4. Yhteishenki. Lisäksi se, että voi nähdä omat aikaansaannoksensa. Onnistuneen tapahtuman jälkeen jää hyvä mieli. Hallitustoiminnassa pääsee myös tutustumaan uusiin ihmisiin!

5.
Sinulle, kuka olet valmis olemaan mukana koko hallituskauden ajan aktiivisesti. Halu järjestää ja ideoida tapahtumia on tietysti plussaa. Tapahtumavastaavien määrä tulee vähenemään seuraavana hallituskautena, joten päävastuu tapahtumien järjestämisestä on pienemmällä porukalla – jokaiselta tarvitaan suurempaa panostamista.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
VIESTINTÄVASTAAVA:

Maija Kangas, 3. vuoden opiskelija

1. Lähdin hallitukseen ensimmäisenä vuotena kaverin innostamana. Halusin olla mukana tekemässä, ja viestintävastaavan pesti sopi minulle.

2. Olin järjestämässä Oidipuksen ekoja sitsejä (kyllä, viestintävastaava voi tehdä myös tapahtumavastaavan hommia!), perustettiin Marin kanssa Oidipukselle instagram, ja olen myös pitänyt Oidipusblogia aktiivisena.

3. Olen oppinut organisoimaan, tiedottamaan ja muutenkin yhteistyön tekemistä muiden kanssa.

4. Parasta on porukka, ja random jutuille nauraminen kokouksissa. <3 

5. Viestintävastaavan homma sopii sellaiselle, joka toivoo tehtävien jakautuvan tasaisesti pitkin hallituskautta. Tehtäviä voi muokata oman mielensä mukaan puhtaasta tiedottamisesta suvereeniin somettamiseen asti. Voi esimerkiksi koota tällaisen postauksen. Kädet on vapaat!  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisää kysymyksiä voi esittää hallitusetkoilla, ja miksei vaikka alhaalla kommenteissa. 
Kiitos kun luit, ja nähdään siis etkoilla! 

Ps. Virallisesti hallitus valitaan Metrialla 8. joulukuuta kello 17 pidettävässä sääntömääräisessä vuosikokouksessa.

Hallitus vuosijuhlilla 29.10. Muutamaa ihmistä vaille koko poppoo kasassa. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti